Hulp bij een Eetstoornis
Wanneer eten veel meer dan een bron van spanning is geworden, maar een obsessie is geworden die je normale dagelijks leven ontwricht, dan kan er sprake zijn van een eetprobleem of eetstoornis. Wanneer er nu precies sprake is van een eetprobleem of eetstoornis, is beschreven in de DSM-V, het psychiatrisch handboek voor diagnostiek. Daarin is vastgelegd wat de criteria zijn voor verschillende eetstoornissen, zoals Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder. Een dergelijke diagnose wordt gesteld door een psycholoog of arts. Maar duidelijk is dat de gevolgen van een eetprobleem of eetstoornis grote impact hebben op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Het goede nieuws is dat je kunt herstellen van een eetstoornis, maar niet zonder hulp. Bij een eetstoornis is er sprake van een psychiatrische stoornis, waarvoor een multidisciplinaire en intensieve behandeling nodig is vanuit de GGZ.
Wanneer kun je bij mij terecht met een eetprobleem of eetstoornis?
Twijfel je of je een eetstoornis hebt, dan ben je welkom bij mij om hierin een eerste stap te zetten. Samen kunnen we ontdekken wat er speelt en indien nodig, op zoek gaan naar de juiste hulp. Ook ben je welkom als je op de wachtlijst staat bij een eetstoorniskliniek, maar al wel vast de nodige ondersteuning kunt gebruiken. Ook begeleid ik bij het onderdeel voeding, terwijl jij daarnaast behandeld wordt binnen de GGZ voor de eetstoornis.
Omdat een eetstoornis, ook als je daar van bent genezen, vaak een gevoelige plek blijft en wel weer eens gaat opspelen op bepaalde momenten in je leven, kan ik je ook begeleiden als je hersteld bent van een eetstoornis en weer even wat extra ondersteuning nodig hebt.
Hoe ziet die begeleiding eruit?
Samen met jou stel ik een plan op voor de behandeling. Afhankelijk van in welke fase je zit, zal er aandacht zijn voor het inventariseren van je eetgewoonten en eetgedrag, het ontstaan daarvan, de functie van de eetstoornis, je relatie met eten en je lichaam, je zelfbeeld en de invloed van de eetstoornis op de diverse gebieden van jouw leven. Stap voor stap kun jij dan werken aan een meer gezonde relatie met eten en jezelf.
Signalen van een eetstoornis:
Vrijblijvende kennismaking
Spreekt je dit aan en vraag je je af of dit iets is voor jou, neem dan contact op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen we samen jouw hulpvraag duidelijk krijgen en kun je besluiten of er een klik is.
Emotie eten
Heb je het gevoel dat je al jaren een strijd levert met eten en gewicht? Heb je al heel veel diëten geprobeerd, maar is het nog niet gelukt om ook je ideale gewicht te bereiken en te blijven? Ga je eten als je niet lekker in je vel zit, als je moe of verdrietig bent of als je je verveelt? Of eet je juist om jezelf te belonen? Kun je je niet beheersen als je weet dat er nog iets lekkers in de kast ligt? Herken je bovenstaande? Dan kan het zijn dat je een emotie-eter bent.
Coaching en therapie voor een gezonde relatie met eten
Eten doen we allemaal. Het is een basisbehoefte om te kunnen leven, vanaf het prilste begin tot aan het eind van ons leven. Het is ons met de paplepel ingegoten! Ook eetgedrag wordt al op jonge leeftijd ontwikkeld, zowel gezond als ongezond. Denk maar aan het voorbeeld dat je geleerd hebt om je bord leeg te eten, ongeacht of het teveel is of niet. Een moeilijke relatie met eten kan ook ontstaan als je al wat ouder bent, omdat je misschien jezelf te dik vond en bent gaan lijnen, maar hebt ervaren dat het er sneller weer bij is dan er af. Misschien ben je daardoor vast komen zitten in een vicieuze cirkel van lijnen, overeten, je schuldig voelen en weer opnieuw beginnen.